Készüljünk karácsonyra: díszek házilag

|

Készüljünk karácsonyra: díszek házilag

 kukoricacsuhéA természetes, saját kezűleg készített díszek sokkal szebbek a karácsonyfán, ha hagyományos karácsonyfát szeretnénk állítani, akkor pedig nem is kérdés, melyiket válasszuk. Íme, néhány ötlet, ha magunk által készített díszekkel szeretnénk karácsonyfát díszíteni.

Még pár nap, és karácsonyfát kell díszíteni. Kinek-kinek az ízlésére van bízva, hogy milyen színű díszekkel, természetes, vagy boltban kapható gömbökkel, füzérekkel díszíti fel. A természetes, saját kezűleg készített díszek sokkal szebbek a karácsonyfán, ha hagyományos karácsonyfát szeretnénk állítani, akkor pedig nem is kérdés, melyiket válasszuk. Íme, néhány ötlet, ha magunk által készített díszekkel szeretnénk karácsonyfát díszíteni.

Nagymamáink adventkor megsütötték a különböző formájú mézes sütiket, majd miután megpuhultak, cérnát fűztek bele, ezzel aggatták a fára. Ha van türelmünk és időnk, felvert tojásfehérjéből készített habbal díszíthetjük a süteményeket. Nagyon finom illatot árasztanak a lakásban.
Nagyon szép díszeket készíthetünk a kiránduláson összeszedett  tobozokból. Befesthetjük bármilyen színű temperával. Ha ecsettel egy nagyobb pöttyöt teszünk a „szirom” végére, úgy néz ki, mintha be lenne havazva. A régi hagyományokhoz hűen akaszthatunk karácsonyfánkra aszalt gyümölcsöket és színes papírokba csomagolt száraz terméseket: diót, mandulát vagy a mogyorót. Egykor ezeket csupán szalonnabőrrel dörzsölték át, hogy a zsírtól fényesek legyenek, és már kész is volt a díszítés. Fahéj-rudacskák arany szalaggal átkötve nemcsak illatoznak,de nagyon jól mutatnak a fenyőfán.
tésztaangyalkaKészíthetünk karácsonyfadíszt száraztésztából is, amelyet összeragasztása után arany vagy ezüst festékkel festhetünk be, vagy fújhatunk le. Tészta-angyalkát készíthetünk csőtésztából (penne) és pillangótésztából. Az utóbbi lesz a szárnya, a csőtészta a teste. Ragasztás után le lehet festeni arany vagy ezüstszínűre. A száraztészta nem lyukasztható, a függesztését ráragasztott zsinórral oldhatjuk meg.
Selyembélésből vagy bármilyen tetszés szerinti színű anyagból (fél méter elég) kis tasakokat varrhatunk (6-8 cm), megtöltjük vattával és ezüst vagy arany zsinórral, vagy fonallal összekötjük a száját.
Kukoricacsuhéból már készen is lehet díszeket vásárolni (elég drágán). Ha módunkban áll hozzáférni csuhéhoz, könnyen tűrögethetünk belőle angyalkákat, masnikat, csillagokat.
Havat varázsolhatunk felfűzött pattogatott kukoricából is.
Papírból kimeríthetetlen a karácsonyi díszek sokasága. Hullámkartonból vághatunk csillagokat, majd kettőt-kettőt összeragasztva, közötte vékony cérnával, többet összeköthetünk vele. A csillagfűzért megtörhetjük szárított narancskarikákkal is.
só gyurmaSógyurmából is nagyon tartós karácsonyfadíszek készíthetők. 3 deciliter lisztet és ugyanennyi sót összekeverünk két evőkanálnyi tapétaragasztó-porral. Annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható legyen, de ne ragacsos. A formákat fűszerekkel díszíthetjük (bors, köménymag stb.), majd az akasztó helyén kilyukasztjuk és sütőben alacsony hőmérsékleten kiszárítjuk. Az így megkeményedett alakzatokat még festéssel is díszíthetjük, végül pedig a színtartósság érdekében lakkozzuk


gyertyaöntésGyertyaöntés
Hobbiboltokban kapható paraffint kell vásárolnunk, de alapanyagként bármilyen egyszerű gyertyát is felolvaszthatunk. Egy papírhengernek lappal lezárjuk az alját, és felülről belelógatunk egy pamutszálat, ami a kanóc lesz. Ezután szárazvirágokat, száraz terméseket, vagy kiszárított látványos gyümölcsdarabokat teszünk bele, majd ráöntjük a megolvasztott gyertyát.
Ezután az egész hengert hideg vízbe állíthatjuk. Nagyon lassan hűl ki, ezért célszerű vízben hűteni, és egyúttal a papírhenger is leázik alkotásunkról. Az így elkészült gyertya hátránya, hogy a beleépített szárazvirágok könnyen lángra lobbannak. Ezt megelőzendő célszerű a díszítésként használt szárazvirágokat, terméseket csak a henger alsó harmadában elhelyezni, így amíg idáig ég a gyertya, addig biztonságosan használható. Az égő gyertyát soha ne hagyhatjuk magára!

Gyertyamártás
Mártott gyertya készítésekor a kanócot belemártjuk az olvasztott gyertyába, majd azonnal belelógatjuk egy pohárnyi hideg vízbe. Addig váltogatjuk ezt a paraffinba, majd vízbe mártogatást, amíg a gyertya el nem éri a kívánt vastagságot. Utoljára vízbe mártás helyett valamilyen fűszerkeverékbe (darált fahéj, vanília, citromhéj-reszelék) mártjuk a gyertyát, így az égetéskor folyamatosan illatozik majd. A mártott gyertyát különféle színű alapanyagokból is összeállíthatjuk, vagy a külsejét színezhetjük.
Gyertyadíszítés
A sima oldalú egyszínű gyertyákra papírszalvétákból kivágott mintákat is tehetünk az erre a célra használható dekupázs-ragasztóval. Ennél a technikánál is figyeljünk arra, hogy az így felragasztott papír lobbanékony, ezért a gyertyát mindig valamilyen tűzálló tálon, gyúlékony anyagoktól távol égessük, és ne hagyjuk felügyelet nélkül.

 
meno.ro - ezermester.hu – barikad.hu

Keressen minket az alábbi közösségi oldalakon!

Helyi videó

Központi videókKiskáté